Κέικ ή Τούρτα?

Ελένη Μουστούλα – Sugar Artist.

Εδώ και καιρό, γίνονται κατά διαστήματα συζητήσεις, κέικ ή τούρτα, όταν δουλεύουμε με ζαχαρόπαστα?

…..και ξεκινάει τις περισσότερες φορές μια καλώς εννοούμενη διαμάχη, με υπέρμαχους της μίας ή της άλλης πλευράς.

Το κύριο θέμα των διαφωνιών, είναι αν μπορεί να γίνει τούρτα σιροπιασμένη με κρέμες (τούρτα ψυγείου δηλαδή), όταν δουλεύουμε με ζαχαρόπαστα.

Τότε έρχεται η άποψη των “ειδικών” να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Λένε ότι «οι τούρτες με ζαχαρόπαστα γίνονται μόνο με κέικ».

Σεβαστές οι απόψεις όλων και των “ειδικών” και των μη ειδικών, άποψη εξάλλου μπορούν να έχουν όλοι.

Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα, να πω και την δική μου άποψη για το θέμα, μιας και εγώ κάνω και τα δυο… και τούρτα και κέικ εσωτερικά.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν γίνεται ή δεν γίνεται τούρτα ψυγείου με ζαχαρόπαστα ( διώροφη, τριώροφη ή ειδική κατασκευή).

Ούτε αν αυτή η τούρτα μπορεί να έχει εξαιρετική εμφάνιση.

Αυτά έχουν αποδειχθεί και από εμένα (άλλωστε το κάνω χρόνια τώρα) και από αρκετούς άλλους, που είτε έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια μου, είτε το προσπάθησαν από μόνοι τους.

Ας καταρρίψουμε τώρα τους μύθους:

1)Πρώτος μύθος. Η ζαχαρόπαστα δεν μπαίνει ψυγείο γιατί υγραίνεται.

2)Δεύτερος μύθος. Οι τούρτες ψυγείου με ζαχαρόπαστα καταρρέουν και φυσικά είναι αδύνατον να γίνουν διώροφες ή τριώροφες.

3)Τρίτος μύθος. Τούρτα ψυγείου δεν μπορεί να γίνει σε όποιο σχήμα θέλουμε ή να γίνει ειδική κατασκευή.

4)Τέταρτος μύθος. Η γεύση της ζαχαρόπαστας δεν συνδυάζεται με την γεύση της τούρτας ψυγείου.

Όλοι αυτοί οι μύθοι έχουν διαδοθεί από ανθρώπους το λιγότερο ημιμαθείς, και είναι η πιο ήπια έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω για αυτούς.

Σκοπός τους μάλλον ήταν να καλύψουν την δική τους αδυναμία, στο να προσπαθήσουν και να μπορέσουν, να κάνουν και τούρτες ψυγείου με ζαχαρόπαστα με εξαιρετική εξωτερική εμφάνιση.

Η αλήθεια είναι:

1)Η ζαχαρόπαστα αντέχει στο ψυγείο, αλλά εξαρτάται από το τι είδος ζαχαρόπαστα χρησιμοποιούμε. 

Υπάρχουν ζαχαρόπαστες που υγραίνονται στο ψυγείο, ζαχαρόπαστες που δεν υγραίνονται στο ψυγείο, ζαχαρόπαστες που υγραίνονται και εκτός ψυγείου και πολλές πολλές άλλες.

Διαβάστε το άρθρο μου, “Πως επιλέγουμε ποια είναι η καλύτερη ζαχαρόπαστα” 

Για παράδειγμα, εγώ για χρόνια δούλευα την δική μου χειροποίητη ζαχαρόπαστα, και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το να την βάζω στο ψυγείο.

Το καλοκαίρι που έχουμε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, όταν την βγάζουμε από το ψυγείο υγραίνεται, αλλά σε 10-15 λεπτά έχει επανέλθει.

Και τώρα που στα σεμινάρια μου χρησιμοποιώ έτοιμη ζαχαρόπαστα, δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν την βάζω στο ψυγείο.

2)Κατάρρευση τούρτας ψυγείου εάν έχει γίνει σωστά η όλη διαδικασία παρασκευής και στησίματος της τούρτας, είναι αδύνατον να υπάρξει.

Προσωπικά  δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Όσο για το αν γίνονται διώροφες – πολυώροφες – ειδικές κατασκευές, η απόδειξη είναι στο Gallery του site και στο παρακάτω βίντεο, με αποσπάσματα από εκπομπές που ήμουν καλεσμένη και έκοψα τις τούρτες live.

Χρειάζεται φυσικά να έχεις βρει τους τρόπους που πρέπει να δουλέψεις  τούρτες  ψυγείου, για να μην σου συμβεί κατάρρευση.

Πάντα λέω στους μαθητές μου στο συγκεκριμένο μάθημα, ότι πρέπει να κάνουν με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που τους δείχνω.

Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς πάνω από το 90% το έχουν καταφέρει.

 

Τούρτα εναέρια ηλιακό σύστημα. Τούρτα είναι ολόκληρος ο ήλιος και είναι τούρτα ψυγείου, με παντεσπάνια σιροπιασμένα και κρέμες.  

                                                                                                                                                                                                           

  3)Η τούρτα ψυγείου μπορεί να γίνει σε ότι σχήμα θέλουμε.

Έχω κάνει δεκάδες τούρτες, εναέριες, ειδικές κατασκευές, κτλ. κτλ. και όλες με τούρτες ψυγείου. Είναι πολύ πιο δύσκολο από το κέικ, αλλά και βέβαια γίνετε.

Αρκεί να έχουμε μεγάλη εμπειρία, και φυσικά να είναι διατεθειμένος ο πελάτης μας, να την πληρώσει πολύ πιο ακριβά από το αν ήταν κέικ.

Πολλοί μαθητές μου, που κάνουν τώρα πια τούρτες ψυγείου, μου ζητάνε σε κάποια σεμινάρια (εναέριας τούρτας για παράδειγμα),  να κάναμε το σεμινάριο δουλεύοντας τούρτα ψυγείου.

Τους εξηγώ λοιπόν, ότι αν το κάνουμε, θα σήμαινε για αυτούς ότι θα έπρεπε να πληρώσουν αρκετά ακριβότερα το σεμινάριο, λόγο υψηλότερου βαθμού δυσκολίας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον πελάτη. Δεν μπορεί να θέλει και ειδική κατασκευή και με τούρτα ψυγείου εσωτερικά, και να μην έχει την διάθεση να πληρώσει αυτό που πραγματικά πρέπει.

4)Το θέμα με το ότι η ζαχαρόπαστα δεν συνδυάζεται γευστικά με τις τούρτες ψυγείου……..  νομίζω ότι πραγματικά δεν αξίζει καν να το σχολιάσω.


Κατά την άποψη μου λοιπόν το βασικό θέμα, είναι ποιες είναι οι διαφορές, ανάμεσα σε τούρτα ψυγείου και κέικ, και αυτό θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω παρακάτω.

Η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας!!!

Να σημειώσω ότι αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε καλοί επαγγελματίες, πρέπει να μπορούμε να τα κάνουμε όλα, και τούρτα ψυγείου και κέικ και να χρεώνουμε ανάλογα τον βαθμό δυσκολίας, και όχι να λέμε στον πελάτη όταν μας το ζητάει, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Τούρτα με εσωτερικό κέικ. ( Αυτό χρησιμοποιούν παγκοσμίως)

Πλεονεκτήματα τούρτας με εσωτερικό κέικ:

1)Πλεονέκτημα η ευκολία χειρισμού της. Μπορούμε να τη δουλέψουμε εκτός ψυγείου, (μόνο τον χειμώνα, το καλοκαίρι θέλει οπωσδήποτε ψυγείο όπως και η τούρτα ψυγείου),  οπότε την έχουμε δίπλα μας και τη διακοσμούμε.

2)Κάνουμε επίστρωση με γκανάς ή βουτυρόκρεμα  επίσης πολύ εύκολα.

3)Καλύπτουμε με ζαχαρόπαστα και μπορούμε να πιέζουμε με το smoother για να κάνει  κάθετες  γωνίες στις άκρες με όση δύναμη θέλουμε, δεν θα πάθει τίποτα.

4)Με πολύ εύκολο τρόπο μπορούμε να την διαμορφώσουμε και να της δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε, ώστε να κάνουμε τούρτα ειδική κατασκευή.

5)Μπορούμε να έχουμε διάφορες γεύσεις κέικ.

6)Το κέικ διατηρείται αρκετό καιρό μετά την ημέρα παρασκευής του, χωρίς να αλλοιωθεί απλά δεν θα είναι και φρέσκο.

7)Στην μεταφορά της αυτής της τούρτας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, μπορούμε να την στείλουμε σχεδόν παντού αρκεί να έχει καλή συσκευασία.

Μειονεκτήματα τούρτας με εσωτερικό κέικ:

1)Λόγο της ευκολίας χειρισμού την κάνουν οι περισσότεροι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι πολύ χαμηλές, λόγο μεγάλου ανταγωνισμού.

2)Αρκετές φορές υπάρχουν παράπονα (ισχύει μόνο για την Ελλάδα),  από πελάτες  που λένε ότι αυτό δεν είναι τούρτα, ακόμα και αν το κέικ είναι πεντανόστιμο.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τρώμε τούρτα ψυγείου (με παντεσπάνια σιροπιασμένα και κρέμες ή μους). 

Αυτό είναι κατά την άποψή μου ένα τεράστιο πρόβλημα, μιας και αυτοί οι πελάτες διαδίδουν ότι οι τούρτες με ζαχαρόπαστα δεν τρώγονται, δυσφημίζοντας  γενικά τις τούρτες με ζαχαρόπαστα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μειώνεται το πελατολόγιο που θα παράγγελνε τέτοια τούρτα.

Δεν θα ξεχάσω όταν ξεκίνησα, αυτό που μου είπε μια φίλη που ήθελε να της φτιάξω τούρτα για τα γενέθλια του γιου της.

Όταν την ρώτησα πόσα κιλά τούρτα ήθελε, μου απάντησε ότι δεν την απασχολεί.  

Είπε ότι έτσι κι αλλιώς αυτές οι τούρτες δεν τρώγονται και εκείνη τις έπαιρνε μόνο για την εμφάνιση.

Όσο για το γλυκό στα γενέθλια? Αγόραζε επιπλέον γλυκά από το ζαχαροπλαστείο. Το θεώρησα άκρως προσβλητικό για τις τούρτες με ζαχαρόπαστα.

Φυσικά της έκανα τούρτα ψυγείου με ζαχαρόπαστα και δεν χρειάστηκε να παραγγείλει extra γλυκά.

Τα μειονεκτήματα λοιπόν όταν κάνουμε κέικ εσωτερικά είναι μόνο 2, αλλά σοβαρά.


Τούρτα Ψυγείου (Με σιροπιασμένα παντεσπάνια και κρέμες ή μους). Δουλεύεται μόνο στην Ελλάδα.

Πλεονεκτήματα Τούρτας ψυγείου:

1)Μπορείτε να πουλήσετε τις τούρτες πολύ πιο ακριβά επειδή είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να τις κάνουν ( βασική προϋπόθεση όμως να έχουν και εξαιρετική εμφάνιση).

2)Οι πελάτες σας δεν θα σας αλλάζουν με τίποτα. Το πελατολόγιο σας συνεχώς θα αυξάνεται και θα σας διαφημίζουν οι ίδιοι οι πελάτες σας, όταν θα έχουν πάρει αυτό ακριβώς που ήθελαν.

Θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός για την δουλεία σας, γιατί θα συνδυάζετε για αυτούς, την καλή εμφάνιση της τούρτας με τη γεύση που έχουν συνηθίσει.

3)Έχουμε δυνατότητα πολύ μεγάλης ποικιλίας  γεύσεων.

Δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα στις τούρτες ψυγείου με ζαχαρόπαστα. Όλα τα υπόλοιπα είναι στα μειονεκτήματα που θα σας περιγράψω παρακάτω. 

Ίσως ένα ακόμα πλεονέκτημα να είναι η ικανοποίηση, ότι εσείς που μπορείτε να τις κάνετε, ξεχωρίζετε από το σύνολο και κάνετε κάτι που οι άλλοι θεωρούν αδύνατο.

Μειονεκτήματα  Τούρτας ψυγείου:

1)Μεγάλη δυσκολία χειρισμού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς σε όλες τις φάσεις παρασκευής.

2)Στην επίστρωση με γκανάς (εγώ δεν χρησιμοποίησα ποτέ βουτυρόκρεμα) πρέπει πραγματικά να είμαστε τέλειοι γιατί λειτουργεί και σαν θωράκισμα για τις κρέμες και για το σιρόπι.

3)Στην κάλυψη με ζαχαρόπαστα πρέπει να μην πιέζουμε, αλλά να την καλύπτουμε απαλά και για να κάνουμε τέλειες γωνίες θα χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσουμε εμπειρία.

4)Για να κάνουμε ειδικά σχήματα και γενικότερα για να μπορούμε να την διαμορφώσουμε και να κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε, πάλι χρειάζεται να έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία.

5)Δεν διατηρείται εκτός ψυγείου πολύ ώρα. Πρέπει την ώρα της διακόσμησης να την μπαίνω βγάζουμε στο ψυγείο. 

Τον χειμώνα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου έως δυο ώρες, ενώ το καλοκαίρι όχι περισσότερο από μια ώρα.

6)Στην μεταφορά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην έχουμε ρωγμή στην γκανάς και τρέξιμο πάνω στην ζαχαρόπαστα από σιρόπι.

Μειονεκτήματα τούρτας ψυγείου με ζαχαρόπαστα σύνολο 6.

Όπως καταλάβατε το να κάνουμε τούρτα ψυγείου με ζαχαρόπαστα, είναι πιο δύσκολο  από το να κάνουμε κέικ.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βάλουμε σε σύγκριση αυτούς που κάνουν τούρτα ψυγείου με αυτούς που κάνουν κέικ.

Θα ήταν πολύ άδικο, και το λέω εγώ που όπως σας είπα  κάνω και τα δυο. 

Από επιλογή έκανα τούρτες ψυγείου από τα πρώτα μου βήματα, και μόνο όταν ξεκίνησα να κάνω σεμινάρια υποχρεώθηκα να κάνω κέικ.

Και αυτό γιατί ήταν πραγματικά ελάχιστοι μέχρι τότε, αυτοί που έκαναν τούρτες ψυγείου, και έτσι οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα, έχοντας συνηθίσει να δουλεύουν μόνο με κέικ.

Επίσης και το κόστος του σεμιναρίου θα ήταν πολύ ακριβότερο.

Κάθε φορά λοιπόν που δουλεύω πάνω σε κέικ, μου φαίνεται πραγματικά παιχνιδάκι σε σχέση με την τούρτα ψυγείου.

Βέβαια αν ξανά είχα κάποια στιγμή τον χρόνο, να κάνω τούρτες για γενέθλια, θα προτιμούσα να είχα πάλι παραγγελίες για τούρτες ψυγείου και ας είναι πιο δύσκολες.

Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθεις, όταν αλλάζουν ακόμα και την ημερομηνία του πάρτι των παιδιών τους, αρκεί να μπορέσουν να πάρουν τούρτα από εσένα, γιατί πέρα από την εμφάνιση είχε και εκπληκτική γεύση.

Ελπίζω με αυτό το άρθρο να μπόρεσα να σας βοηθήσω να πάρετε την καλύτερη απόφαση, για το τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ασχοληθείτε με τις τούρτες με ζαχαρόπαστα.

Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τα video μαθήματά μας, με συνδρομή χρόνου. Με κόστος 320€ τον χρόνο έχετε πρόσβαση σε πάνω από 40 αναλυτικότατα video μαθήματα (σας κοστίζει λιγότερο από 10€ το μάθημα). Σε αυτά τα video μαθήματα περιλαμβάνεται και το "εσωτερικό τούρτας

Ενημερωθείτε και για τα μεμονωμένα Video μαθήματα μας.

Μάθετε από τους ειδικούς στην ζαχαροτεχνία

Εγγραφείτε στην ομάδα μας, για να έχετε πρόσβαση στα δωρεάν Online μαθήματα μας.
Scroll to Top