Καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική!!! Προτάσεις για μια επιτυχημένη πορεία.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο μας (αυτοί που έχουν παρακολουθήσει με ξέρουν), είμαι ο Γιάννης και είμαι το δεύτερο μέλος των Alchemists of cakes.
Γενικότερα δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, μιας και κανένας δεν είναι κατά τεκμήριο ειδικός, και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Σκέφτηκα λοιπόν να σας γράψω κάποιες προτάσεις που μπορεί να τις υιοθετήσετε ή να τις απορρίψετε, για το πως μπορείτε να έχετε μια πετυχημένη πορεία στην καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι ακριβώς η λογική που ακολουθήσαμε εγώ και η Ελένη από την αρχή μέχρι και σήμερα.

Να τονίσω εδώ, για να προλάβω τους λίγους κακοπροαίρετους, ότι δεν θεωρώ ότι έχουμε πετύχει κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Το εξαιρετικά σπουδαίο θέλει διάρκεια και εμείς κατά την γνώμη μου είμαστε στην αρχή ακόμα.

 

Ποιότητα. Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι κάνουμε γλυκά.

Οπότε δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο, να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε, αγοράζοντας φθηνότερα υλικά χαμηλότερης ποιότητας.

Σε αυτήν την δουλειά το μεγάλο κόστος βρίσκεται στις πολλές ώρες που χρειάζεται κάποιος για να κάνει μια τούρτα (κάποιες φορές τούρτα έργο τέχνης).

Ποιότητα και στην ζαχαροτεχνία πάνω στην τούρτα. Δηλαδή να προσπαθούμε η τούρτα μας να είναι όμορφα διακοσμημένη και χωρίς ατέλειες.
Για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι απαραίτητο να κοστολογούμε και να πουλάμε τις τούρτες μας ανάλογα τον κόπο μας, και όχι να μπαίνουμε στην λογική ενός τρελού ανταγωνισμού κατεβάζοντας συνεχώς τις τιμές πώλησης.
Αν το κάνουμε αυτό, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ή θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις τούρτες ή θα αναγκαστούμε να ρίξουμε την ποιότητα των υλικών και της δουλειάς μας.

 

Ίσως σε κάποιο άλλο άρθρο σας γράψω για την δική μας λογική τιμολόγησης και πώλησης μιας τούρτας.

 

Εξέλιξη. Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια εξέλιξης στην δουλειά μας, προσπαθώντας να κάνουμε συνεχώς διαφορετικές τούρτες, με διαφορετικές τεχνικές.

Να προσπαθούμε να φτιάχνουμε και δικά μας σχέδια και όχι να μόνο να αντιγράφουμε επειδή μας παραγγέλνουν οι πελάτες  συγκεκριμένα σχέδια που έχουν δει.

Ο χώρος της τούρτας με ζαχαρόπαστα είναι άκρως καλλιτεχνικός και δεν μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες,. αν απλά αντιγράφουμε.

Να σημειώσω εδώ ότι μέσω του internet η δουλειά μας φαίνεται διεθνώς και όταν κάνουμε πραγματικά καλλιτεχνική δουλειά, έχουμε σοβαρές πιθανότητες αυτή η δουλειά να αρχίσει να αναγνωρίζεται διεθνώς.

 

 Πρωτοτυπία-Πρωτοπορία. Τολμάμε να κάνουμε πράγματα πρωτοποριακά και πρωτότυπα.

Έτσι αν έχουμε τούρτες που δεν μπορεί να βρει ο πελάτης από κάποιον άλλον συνάδελφο, μπορούμε να την πουλήσουμε στην τιμή που πραγματικά αξίζει και σίγουρα θα έχουμε τον απόλυτο σεβασμό του πελάτη.
Όμως και να μην μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτές τις τούρτες (λόγο ακριβής τιμής), θα έχουμε στην σελίδα μας ή στην βιτρίνα μας απίστευτες τούρτες και ο πελάτης βλέποντας τες, θα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην δουλειά μας και εύκολα θα μας παραγγείλει μια πιο απλή τούρτα.
Η πρωτοπορία και η πρωτοτυπία είναι δύο από τους σημαντικότερους λόγους που μπορούν να μας αναδείξουν διεθνώς. Κάποιες φορές με ρωτάνε “πως καταφέρατε και βγήκατε στο εξωτερικό για σεμινάρια”.
Η απάντηση είναι, προκαλώντας τους με την δουλειά μας να μας καλέσουν.

Υπάρχει βέβαια και ο άλλος δρόμος, να αρχίζεις να γράφεις εσύ, σε διάφορους χώρους που κάνουν σεμινάρια, υποτίθεται προωθώντας την δουλειά σου (παρακαλώντας τους ουσιαστικά), αν θέλουν να σε καλέσουν για σεμινάρια.

Αν το κάνεις αυτό, (υπάρχουν περιπτώσεις “συναδέλφων” που το κάνουν), απλά μπορεί να πληρώσεις ακόμα και τα εισιτήρια σου.

Είναι σαν να γράφεις σε πελάτη, αν θέλει να του κάνεις τούρτα για τα γενέθλια του παιδιού του. Νομίζω ότι και να τον πείσεις, η τιμή θα είναι εξευτελιστική.

Μόνο αν η δουλειά μας είναι συνεχώς πρωτότυπη και πρωτοπόρα, μπορούμε να τα καταφέρουμε να μας καλέσουν από το εξωτερικό, αμείβοντας μας ικανοποιητικά και με αξιοπρέπεια.

 

 Ανταγωνισμός. Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι καλός σε όλες τις δουλειές, πολύ περισσότερο στην ζαχαροτεχνία που είναι άκρως καλλιτεχνική δουλειά.

Παρακολουθούμε τι τούρτες φτιάχνουν οι άλλοι συνάδελφοι (Ελλάδα ή διεθνώς).

Όταν είναι εξαιρετικές, χειροκροτούμε αλλά συγχρόνως πεισμώνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερες τούρτες εμείς, ξεπερνώντας τον εαυτό μας.

Αυτός ο ανταγωνισμός μας κάνει ακόμα και ακόμα καλύτερους!!!
Υπάρχει βέβαια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Είναι αυτός που τον νιώθουμε όταν μας βλέπουν να ανεβαίνουμε ψηλά.

Αυτός που παραποιούνται ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε.

Που πολλές φορές ακούς πράγματα για εσένα, ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι, και αυτά λέγονται από άτομα που ούτε καν σε ξέρουν.

Πρέπει να ξέρετε, ό,τι και να λέει κάποιος για εσάς, αν η δουλειά σας είναι καλή, τίποτα δεν μπορεί να σας αγγίξει.

Η καλή δουλειά φαίνεται και είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Μην αφήνετε αυτού του είδους τα σχόλια να σας επηρεάσουν ρίχνοντάς σας ψυχολογικά.

Χρειάστηκα αρκετό καιρό για να πείσω την Ελένη ότι μόνο καλό μας κάνουν. Ακόμη και τα εμπαθή-ψευδή και συκοφαντικά σχόλια, απλά μας διαφημίζουν.

 

Επιμονή-Συνεχή προσπάθεια. Ο χώρος αυτός όπως και πολλοί άλλοι, λόγο τις καλλιτεχνικής του φύσης έχει κάποιους που έχουν ιδιαίτερη κλήση (ταλέντο) και κάποιους άλλους που έχουν λιγότερη κλήση στην καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική.

Πιστεύω ακράδαντα και το έχω δει αρκετές φορές, ότι έστω και αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο, αν επιμείνει και προσπαθήσει πολύ, τότε μπορεί να πλησιάσει και να φθάσει αυτόν που έχει ταλέντο.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί ακόμα και να γίνει καλύτερος . Οπότε αν το πιστεύουμε και προσπαθούμε, τότε στο τέλος θα το καταφέρουμε.

Είναι βασική μου αρχή ότι όλα μπορούμε να τα πετύχουμε, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Ελπίζω όσοι υιοθετήσουν και εφαρμόσουν αυτές τις προτάσεις να τους βοηθήσουν όσο έχουν βοηθήσει εμάς.

 

Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τα video μαθήματά μας, με συνδρομή χρόνου. Με κόστος 320€ τον χρόνο έχετε πρόσβαση σε πάνω από 30 αναλυτικότατα video μαθήματα (σας κοστίζει περίπου 10€ το μάθημα). Σε αυτά τα video μαθήματα περιλαμβάνεται και το "εσωτερικό τούρτας

Ενημερωθείτε και για τα μεμονωμένα Video μαθήματα μας.

Μάθετε από τους ειδικούς στην ζαχαροτεχνία

Εγγραφείτε στην ομάδα μας, για να έχετε πρόσβαση στα δωρεάν Online μαθήματα μας.
Scroll to Top