Τούρτες με ζαχαρόπαστα. Πως επιλέγουμε ποια είναι η καλύτερη ζαχαρόπαστα.

Πως επιλέγουμε ποια είναι η καλύτερη ζαχαρόπαστα.

Έχοντας εμπειρία πάνω από 10 χρόνια σε αυτήν την δουλειά, (3 χρόνια χρησιμοποιούσα χειροποίητη και 7 χρόνια έτοιμη ζαχαρόπαστα), θα προσπαθήσω σε αυτό το άρθρο, να σας εξηγήσω ποια είναι τα είδη της ζαχαρόπαστας, και πως επιλέγουμε την καλύτερη, όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με την καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική.

Η επιλογή της σωστής ζαχαρόπαστας είναι το πρώτο και βασικότερο, που πρέπει να μάθουμε όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με τις τούρτες με ζαχαρόπαστα.

Έχω δει δεκάδες άτομα (που πολλοί από αυτούς είχαν πραγματικά ταλέντο) να προσπαθούν να κάνουν ωραίες τούρτες και τελικά να τα παρατάνε, πιστεύοντας ότι δεν “το έχουν”, ενώ ουσιαστικά δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν, γιατί είχαν επιλέξει ή τους είχαν προτείνει, να χρησιμοποιήσουν μια όχι καλή ζαχαρόπαστα.

Το πρώτο που έχουμε να επιλέξουμε, είναι αν θα χρησιμοποιήσουμε,

α) Χειροποίητη ζαχαρόπαστα, (ζαχαρόπαστα που φτιάχνουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας διάφορες συνταγές που υπάρχουν στο διαδίκτυο).

β) Έτοιμη ζαχαρόπαστα. Επιλέγουμε από δεκάδες εταιρίες που υπάρχουν στην αγορά, σε διάφορες τιμές.

Χειροποίητη ζαχαρόπαστα:

Οι συνταγές που υπάρχουν, είναι ως επί το πλείστον για ζαχαρόπαστα επικάλυψης. Τα υπόλοιπα είδη (μοντελισμού-λουλουδιών), προσπαθούμε να τα κάνουμε χρησιμοποιώντας πρόσθετα υλικά, που προϋποθέτουν βέβαια, να έχουμε μεγάλη εμπειρία στην χρήση της χειροποίητης ζαχαρόπαστας και γενικότερα στην καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική.

Έτοιμη ζαχαρόπαστα:

Τα βασικά είδη έτοιμης ζαχαρόπαστας είναι:

1) Ζαχαρόπαστα κάλυψης (είναι η ζαχαρόπαστα που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε την τούρτα, τα μπισκότα, τα cup cake).

2) Ζαχαρόπαστα μοντελισμού (είναι η ζαχαρόπαστα που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε φιγούρες, αγοράκια – κοριτσάκια – ζωάκια κτλ. ).

3) Ζαχαρόπαστα λουλουδιών. (είναι η ζαχαρόπαστα που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε λουλούδια με ζαχαρόπαστα).

Όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρίες, έχουν και διαθέτουν στην αγορά και τις τρεις παραπάνω κατηγορίες.

Τι ζητάμε από μια “τέλεια” ζαχαρόπαστα Κάλυψης :

1) Η τιμή της ανά κιλό να είναι προσιτή. Τα τελευταία χρόνια στην αγορά, λόγω ανταγωνισμού, οι τιμές ανάμεσα στις πολύ καλές ζαχαρόπαστες και στις όχι και τόσο καλές, δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

2) Η άχνη ζάχαρη που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει είναι πάρα πολύ λεπτοκομμένη. Όσο πιο λεπτοκομμένη είναι η άχνη ζάχαρη, τόσο πιο βελούδινη υφή έχει η ζαχαρόπαστα. Αν πιάνοντας την, αισθανόμαστε στο χέρι μας τους κόκκους της ζάχαρης, τότε δεν υπάρχει αυτό που λέμε βελούδινη υφή.

3) Θα ήταν καλό η ζαχαρόπαστα να είναι μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας, για να μπορούμε να την ζυμώνουμε εύκολα και γρήγορα.

4) Θέλουμε να έχει ελαστικότητα, για να μπορούμε όταν την ανοίγουμε ή όταν πάμε να καλύψουμε μια τούρτα, να μην μας σχίζεται ή να μας κάνει elephant skin.

5) Να έχει τέλεια ενοποίηση….δηλαδή όταν ενώνουμε δυο κομμάτια, η γραμμή της ένωσης, με λίγο τρίψιμο με τα δάχτυλά μας ή με ένα smoother να εξαφανίζεται.

6) Να αντέχει στο ψυγείο και να μην υγρασιάζεται, [Ισχύει και για όταν κάνουμε κέικ εσωτερικά (το καλοκαίρι και το κέικ με βουτυρόκρεμα θέλει ψυγείο) και όταν κάνουμε τούρτα ψυγείου εσωτερικά, με παντεσπάνια και μους]. Για τις διαφορές ανάμεσα στο κέικ και την τούρτα ψυγείου, διαβάστε το άρθρο μου  Κέικ ή τούρτα όταν χρησιμοποιούμε ζαχαρόπαστα

7) Να έχει ωραίο άρωμα και ουδέτερη γεύση. Ουδέτερη γεύση για να μην επηρεάζει την γεύση τις τούρτας μας.

Τι ζητάμε από μια ζαχαρόπαστα Μοντελισμού.

1) Η τιμή της ανά κιλό να είναι προσιτή. Συνήθως έχουν την διπλάσια τιμή ανά κιλό, από τις ζαχαρόπαστες κάλυψης.

2) Η άχνη ζάχαρη που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει είναι πάρα πολύ λεπτοκομμένη. Όσο πιο λεπτοκομμένη είναι η άχνη ζάχαρη τόσο πιο βελούδινη υφή έχει η ζαχαρόπαστα.

3) Σίγουρα θα πρέπει να έχει τέλεια ενοποίηση. Είναι πολύ βασικό για να είναι καλή η ζαχαρόπαστα μοντελισμού.

4) Δεν πρέπει να στεγνώνει γρήγορα (ενώ θα διατηρεί την σταθερότητά της), για να μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις και κάποιες ώρες αργότερα αν χρειαστεί.

Τι ζητάμε από μια ζαχαρόπαστα Λουλουδιών.

1)Η τιμή της ανά κιλό να είναι προσιτή. Συνήθως έχουν την διπλάσια τιμή ανά κιλό, από τις ζαχαρόπαστες κάλυψης.

2) Η άχνη ζάχαρη που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει είναι πάρα πολύ λεπτοκομμένη. Όσο πιο λεπτοκομμένη είναι η άχνη ζάχαρη, τόσο πιο βελούδινη υφή έχει η ζαχαρόπαστα.

3) Να στεγνώνει γρήγορα. Συνήθως το πρόβλημα με τις ζαχαρόπαστες λουλουδιών είναι ότι αργούν να στεγνώσουν, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε τρικ για να το πετύχουμε.

Συμπεράσματα και προτάσεις.

Ζαχαρόπαστα χειροποίητη.

Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια με χειροποίητη, δεν θα σας πρότεινα να την χρησιμοποιήσετε, και θα σας εξηγήσω παρακάτω τους λόγους:

1) Η διαφορά τους κόστους ανάμεσα στην χειροποίητη και την έτοιμη ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη. Σαφώς αν υπολογίσετε μόνο το κόστος των υλικών, υπάρχει μια σοβαρή διαφορά.
Αλλά αν υπολογίσετε και τον χρόνο και τον κόπο που χρειάζεστε για να φτιάξετε χειροποίητη, θα δείτε ότι πραγματικά η διαφορά κόστους είναι πολύ μικρή.
Αν σε αυτό υπολογίσετε ότι στην χειροποίητη θα πετάξετε κιόλας ζαχαρόπαστα, (γιατί μετά από λίγες ημέρες ξεραίνεται), τότε πραγματικά δεν υπάρχει διαφορά κόστους.

2) Η χειροποίητη μπορεί να είναι ελαστική και να μην σχίζεται.

3) Μπορεί να αντέχει στο ψυγείο και να μην υγρασιάζεται.

4) Δεν μπορεί να ενοποιείται τέλεια και αυτό είναι πολύ βασικό και το χρειαζόμαστε.

5) Δεν μπορεί να είναι μαλακή (ειδικά μετά 1-2 μέρες από την παρασκευή της).

6) Σίγουρα στην ελληνική αγορά δεν μπορούμε να βρούμε τόσο λεπτοκομμένη άχνη ζάχαρη όσο θα θέλαμε, ή όπως θα έχει χρησιμοποιηθεί σε μια έτοιμη καλή ζαχαρόπαστα.

7) Τον χρόνο και ο κόπο που θα χρειαστούμε για να κάνουμε χειροποίητη, είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο δημιουργική δουλειά, επάνω στην τούρτα μας.

Ζαχαρόπαστα έτοιμη.

Είναι αυτό που σας προτείνω.
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, εξελίσσουν τα προϊόντα τους, προσπαθώντας να φτιάξουν συνεχώς και καλύτερες ζαχαρόπαστες.

Οι τιμές προσαρμόζονται προς τα κάτω, πάλι λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού.

Τέλεια ζαχαρόπαστα, που να μπορούμε με αυτήν να τα κάνουμε όλα (κάλυψη- μοντελισμό-λουλούδια), δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Αν και η αλήθεια είναι, ότι με αυτή που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια, με έχει εκπλήξει, γιατί ενώ είναι για κάλυψη και πληρεί όλα όσα θέλω από μια ζαχαρόπαστα κάλυψης, μπορώ με αυτήν, να κάνω και μοντελισμό, πράγμα που είναι απίστευτο.

Δεν σας προτείνω συγκεκριμένες εταιρίες, γιατί αποφεύγω να διαφημίζω προϊόντα. Συνήθως όταν διαφημίζουμε προϊόντα, αναγκαζόμαστε να μην είμαστε ειλικρινείς, προσπαθώντας να δειξουμε ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι τέλειο.

Ελπίζω με το άρθρο αυτό, να σας βοήθησα να επιλέξετε την καλύτερη ζαχαρόπαστα για εσάς. Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με αυτό το άρθρο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια, και φυσικά αν μπορούμε να σας βοηθήσουμε θα το κάνουμε.

Με τι εσωτερικό επιλέγουμε να φτιάξουμε τις τούρτες με ζαχαρόπαστα.

Διαβάστε το άρθρο μου: "Κέικ ή τούρτα εσωτερικά, στις τούρτες με ζαχαρόπαστα?"

Τιμές - Ανταγωνισμός

Διαβάστε το άρθρο μου: "Τούρτες με ζαχαρόπαστα – Τιμές – Ανταγωνισμός!?"

40 Online Video μαθήματα

Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τα video μαθήματά μας, με συνδρομή χρόνου. Με κόστος 320€ τον χρόνο έχετε πρόσβαση σε πάνω από 40 αναλυτικότατα video μαθήματα (σας κοστίζει λιγότερο από 10€ το μάθημα). Σε αυτά τα video μαθήματα περιλαμβάνεται και το "εσωτερικό τούρτας

Ενημερωθείτε και για τα μεμονωμένα Video μαθήματα μας.

Ενημερωθείτε και για τα επόμενα σεμινάρια στην σχόλη μας

Μάθετε από τους ειδικούς στην ζαχαροτεχνία

Εγγραφείτε στην ομάδα μας, για να έχετε πρόσβαση στα δωρεάν Online μαθήματα μας.
Scroll to Top